
روندها Trend Line
ترند لاین یا روند در بورس چیست؟
ترندها ،نشاندهنده سمت و سوی حرکت قیمت در گذشته هستند. به علت اینکه روند ، قدرت و تمایل غالب تریدرها را در نوسانات قیمت نشان می دهد می توان انتظار داشت تا زمانی که نیرویی بیشتر از نیروی فعلی بازار و در جهت عکس به بازار وارد نشود روند ادامه داشته باشد.
روندها مجموعه ای هستند از موج های صعودی و نزولی. نکته ای قابل ذکر است که بازار هیچ زمانی دارای روند مستقیم نمیباشد و مجموعه ایست از شکسته شدن حمایت ها و مقاومت های گوناگون که یک روند را تشکیل می دهد.
تقسیم بندی روندها (ترندها) از لحاظ جهت حرکت
روند صعودی :
قیمت بیش از آنکه تمایل به تضعیف داشته باشد تمایل به تقویت و بالا رفتن دارد. در این روند معقول ترین کار خریدن و باقی ماندن در بازار تا زمان تشخیص انتهای روند صعودی است.
روند نزولی :
قیمت بيش از آنکه تمایل به تقویت داشته باشد تمایل به تضعیف و پایین آمدن دارد. در این روند معقول ترین کار فروختن و باقی ماندن در بازار تا زمان تشخیص انتهای روند نزولی است. در بازارهای یک طرفه فروختن به معنی بی معامله ماندن و نظاره کردن است.
روند خنثی :
روندی ست که بیان کننده قدرت برابر خریداران و فروشندگان در زمانی خاص است. معمولا آنچه در روند خنثی دیده می شود در بازه های زمانی کوتاه تر تلفیقی از روندهای نزولی و صعودی می باشد و در بازه زمانی بلند مدت روند خنثی، خود بخشی از یک روند دیگر می باشد. در ترند خنثی یا معامله گر باید تا زمان چیرگی قدرت یکی از گروه خریداران و یا فروشندگان نظاره گر باشد و یا از روند های کوچک صعودی و نزولی بازار منتفع شود.
تقسیم بندی روند ها (ترندها) به لحاظ زمانی
روند بلند مدت _ روند میان مدت _ روند کوتاه مدت
برای این تقسیم بندی روند بلند مدت را بیش از شش ماه یا یکسال ، روند میان مدت را بیش از یک ماه تا یکسال و روند کوتاه مدت را روندهای دارای زمان کمتر از یک ماه در نظر می گیرند. روند های میان روز کوچک تر از روند های کوتاه مدتی است که تعریف کردیم ولی بیشتر معامله گران روند های میان روز را نیز دربخش روند های کوتاه مدت طبقه بندی می کنند.
نکته ای قابل توجه در مورد ترند ها، حرکات موجی شکل آنهاست. هر روند در بازه زمانی خاص خود تشکیل شده از چند روند کوچکتر و در بازه زمانی بزرگتر بخشی از موج روند بزرگتر می باشد. هنگامیکه حرف از روند به میان می آید تعیین بازه زمانی روند نیز حائز اهمیت می باشد.
اصول کار با خط روند (ترند لاین) نحوه رسم و درجه اهمیت
ترند ها مجموعه ای از پیشی گرفتن موج های یک جهت قیمت بر جهت مقابل می باشد.
در شکل زیر مشاهده میکنید که ترند صعودی مجموعه ای از روندهای کوچکتر است که مجموع و اندازه ترند های نزولی، کوچکتر از ترند های صعودی می باشد. از همین رو روند غالب صعودی است. شاهد آن هستیم که در ترند صعودی مقاومت های جدید بالاتر از مقاومت های قبل از خود هستند اما قیمت در خطوط حمایت به حمایت قبل از خود نمی رسد. عکس این حالت برای روند نزولی تعریف می شود.
تا وقتی که در یک ترند صعودی قرار داریم دره های قیمت (حمایت ها) نباید به قیمت پایین تر از حمایت قبلی برسد و در ترند نزولی قله های قیمت (مقاومت ها) نباید به قیمت بالاتر از مقاومت قبلی برسد. این نکته مهمترین اصل تشخیص و بکارگیری ترند است. در صورتی که قله ها یا دره ها به موج قبل خود برسند در اصل بیان کننده این هستند که یا شیب ترند غالب کم شده یا آن ترند پایان یافته و ترند معکوس جدیدی در پیش داریم.
جهت ترسیم یک ترند صعودی حداقل دو دره قیمت (حمایت) را به همدیگر متصل می کنیم و تا وقتی که قیمت از امتداد این خط ترسیمی رد نشود ترند صعودی می ماند. جهت ترسیم یک روند نزولی حداقل دو قله قیمت (مقاومت) را به همدیگر متصل می کنیم و تا وقتی که قیمت از امتداد این خط ترسیمی رد نشود ترند نزولی می ماند. اعتبار یک ترند را تعداد دفعات برخورد قیمت با خط روند (ترند لاین) ، میزان زمان باقی ماندن قیمت در روند و شیب روند تعیین می کند و در صورتی که هر کدام از سه پارامتر بالا بیشتر و بزرگتر باشد اطمینان کردن به ترند غالب اهمیت بیشتری پیدا می کند.
کاربرد خط روند (ترند لاین)
تکنیک استفاده از خط ترند به این شکل است که بعد از ترسیم خط ترند، در بازگشت قیمت، با برخورد قیمت به خط ترند، انتظار بازگشت قیمت در جهت روند غالب را داریم و معامله ای در جهت ترند باز می کنیم.
در شکل زیر ترند صعودی دلار به فرانک را مشاهده میکنیم. بعد از هربار برخورد قیمت به خط ترند قیمت شروع به بالا رفتن می کند. در بار سوم و چهارم برخورد قیمت به خط ترند می توان در جهت صعودی معامله خرید باز کرد. می بینیم که هر بار معامله ما وارد سود شده است.
رسم کانال ها
معمولا ترند ها تمایل دارند که جهت داخل کانال قیمتی خاص حرکت کنند همانطور که شیب خط ترند در صورت تغییر می تواند سبب تعویض نقش ترند شود، خارج شدن بازار از کانال خود نیز می تواند باعث تغییرات در ترند و شیب آن گردد. جهت ترسیم خط کانال باید به موازات خط ترند خطی از آخرین قیمت موجود در کانال رسم شود. برای خط ترند حتما لازم بود دو نقطه را برای روند در نظر بگیریم ولی در خط کانال نیازی به دو نقطه برخورد قیمت نیست و تنها یک نقطه را با فرض استفاده موازی خط ترند میتوان استفاده کرد. فراموش نشود خط کانال تابعی از خط ترند می باشد و هیچ زمانی خط کانال قبل از خط ترند ترسیم نمی شود.
کاربرد کانال ها
خط کانال مانند خط روند در برخورد قیمت به خط کانال ترسیمی میتوان بازگشت قیمت به درون خط کانال را انتظار داشت. ریسک معاملات برخورد قیمت با خط کانال بسیار بیشتر از معاملات با خط ترند می باشد. علت این موضوع نیز وارد شدن در این معاملات بر خلاف ترند غالب بازار می باشد در حالی که معاملات بر اساس خط ترند در جهت عمومی قیمت است. خط دیگری نیز بین دو خط روند لاین و کانال میتوان وجود داشته باشد با نام خط میانه که از این خط نیز میتوان به مانند دو خط ترند و کانال استفاده کرد. نکته دیگر در مورد استفاده از خطوط ترند و کانال، تصحیح این خطوط در زمان هایی است که شیب آنها کم می شود و باید خطوط جدیدی ترسیم شود تا از زیان معاملات جلوگیری شود.