الگوی کف دوقلو یکی از الگوهای نموداری یا همان Chart Patterns میباشد که الگوی بازگشتی صعودیست که در انتهای ترند نزولی بوجود می اید و از دو کف قیمتی یک سطح و یک اوج قیمتی تشکیل شده است. حالت ظاهری الگو، حرف W است. درعین اینکه الگویست بسیار ساده، اما الگوی قوی به حساب می اید.کفهای قیمتی تشکیل شده میتوانند در دو سطح متفاوت باشند و حتما نباید در یک سطح قیمتی قرار بگیرند. یک محدوده تقریبی هم میتواند نشان دهنده تشکیل الگوی کف دوقلو باشد. اگر قیمت بعد از تشکیل کف دوم نتواند به بالای اوج قیمتی دامنه محدود نوسانی صعود کند، الگو باطل میشود.
جهت برآورد هدف قیمتی، در اغاز منتظر عبور قیمت به بالای سقف الگو بمانید، سپس ارتفاع الگو را محاسبه و به سطح شکست (در اینجا اوج قیمتی الگو) اضافه کنید. ارتفاع الگو از سقف الگو تا پایینترین کف قیمتی تشکیل شده محاسبه میشود. کفهای قیمتی تشکیل شده از یک یا چندین کندل هم سطح تشکیل شده اند.
الگوی کف دوقلو/ مثال اول
الگوی زیر که نشانگر نمودار نیمساعته EURJPYاست، کفهای قیمتی به جای یک دنباله کندلی، از دو کندل قیمتی تشکیل شدهاند. در مواردی به جای دو کندل شاید سه تا چهار کندل قیمتی هم سطح هم مشاهده کنید. شاید یکی از کفهای قیمتی فقط یک کندل باشد و کف قیمتی دیگر از چندین کندل قیمتی تشکیل شده باشد. تمامی این ساختارها میتوانند نشان دهنده الگوی کف دوقلو باشند. به شرطی که الگو در انتهای حرکت نزولی تشکیل شده باشد و مابین دو کف قیمتی، یک اوج قیمتی هم تشکیل شده باشد.
حرکت قیمت به بالا اوج قیمتی، بیانگر شکست صعودی الگوست. جهت تائید تشکیل الگو، این شکست باید روی دهد. بعد از شکست صعودی سقف الگو، کندل اول در بالای سقف الگو بستهشده، ولی کندل بعدی در زیر سقف بستهشده است. در ادامه بازار صعود و به هدف قیمتی برخورد کرده است. وضعیت این سه کندل نشانگر شکست قطعی سقف الگو است. اگر دقت کنید، محل شکست الگو، بیانگر یک الگوی اینسایدبار است.
الگوی کف دوقلو/ مثال دوم
دو دنباله کندلی یک سطح به فاصله یک اوج قیمتی ایجاد شدهاند. الگو بعد از حرکت نزولی شدید و بزرگی شکل گرفته است. دامنه نوسانی کندل های قیمتی الگو نسبتاً زیاد است. اگر دنبالههای کندلی را نادیده میگرفتیم، هر دو کف از دو کندل قیمتی تشکیل میشدند. شکست الگو فاقد برخورد مجدد بوده است. این مثال نشان میدهد که ضرورتی جهت برخورد مجدد قیمت به سقف الگو و تبدیل سقف به حمایت بازار وجود ندارد. شکستهای قطعی که با برخورد مجدد و تبدیل مقاومت به حمایت هستند، فرصت بهتری جهت ورود به بازار ایجاد میکنند. منظور از فرصت، تعیین ناحیه مناسب جهت حد ضرر است. مثلا اگر با کندل صعودی که سقف الگو را شکسته وارد معامله بشوید، حد ضرر بایستی در زیر کندل قبلی و یا در زیر کف الگو قرار داده شود. که چنین حد ضرری، منطقی نیست. ولی در شکستهای قطعی که با برخورد مجدد همراه هستند، اغلب شاهد تشکیل الگوی اینساید بار هستیم. معامله با الگوی اینساید بار با سیگنال قوی و حد ضرر کوتاه است.
الگوی اوج دوقلو
الگوی اوج دوقلو معکوس الگوی کف دوقلو است که بازگشتی نزولی است و پس از ترند صعودی شکل میگیرد. در این الگو باید دو اوج در یک سطح قیمتی تقریبی ایجاد شوند و مابین دو اوج هم یک کف قیمتی داریم. این کف قیمتی، سطح شکست احتمالی الگو است. برای تائید شدن الگو ، قیمت باید به زیر کف قیمتی همان سطح شکست الگو حرکت کند. حالت ظاهری الگو هم شبیه حرف M است. جهت برآورد هدف قیمتی نزولی، ارتفاع الگو را از سطح شکست که اینجا همان کف قیمتی الگوست کم میکنیم.
در الگوی اوج دوقلو و الگوی کف دوقلو میتوان اغاز حرکت ماقبل الگو را هدف بعدی بازار در نظر گرفت. بعد حرکت صعودی یا نزولی یک جهت متوقف میشود، بازار وارد فاز خنثی و یا دامنه محدود نوسانی میشود. هنگامی که الگوی تشکیل شده در فاز خنثی بازگشتی باشد، این احتمال وجود دارد که بازگشت بازار کل حرکت قبلی را خنثی کند. پس در صورتیکه بعد از شکست الگو، قیمت از هدف اول یعنی ارتفاع کل الگو عبور کرد، هدف بعدی را اغاز حرکت یک جهت ماقبل الگو در نظر بگیرید.
الگوی اوج دوقلو / مثال اول
در مثال شاهد تشکیل دو اوج قیمتی تقریباً یک سطح هستید. حرکت ماقبل الگو، صعودی است. اگر جفت ارز بتواند به زیر کف قیمتی در ۰٫۷۹۰۰۴ سقوط کند، میتواند به میزان ارتفاع الگو سقوط کند و به ۰٫۷۸۲۶۴ برسد. سعی کنید هنگامی که الگوی کف یا اوج دوقلویی را شناسایی کردید، ارتفاع الگو و اغاز حرکت ماقبل دامنه محدود نوسانی را مشخص کنید. شناسایی اهداف قیمتی متعدد میتواند جهت مدیریت معاملات بسیار مفید باشد.
الگوی اوج دوقلو / مثال دوم
در اینجا اوج قیمتی اول از سه کندل قیمتی تشکیل شده است (خط ابی). اوج قیمتی دوم بالاتر از اوج قیمتی اول قرار دارد. حرکت ماقبل الگو صعودی است. با توجه به وضعیت دامنه محدود نوسانی ایجاد شده، الگوی ظاهرشده، اوج دوقلو است. کف قیمتی مابین دو الگو در ۰٫۸۶۴۱۱ قرارگرفته که دو بار پی در پی توسط دو کندل قیمتی لمس شده است. این کف قیمتی، سطح شکست الگو است. شکست این سطح، به معنی تکمیل الگو است. برای محاسبه ارتفاع الگو، باید بالاترین اوج قیمتی در نظر گرفته شود (۰٫۸۷۰۱۳). بعد از شکست کف قیمتی، هدف اول بازار، ۰٫۸۵۸۰۹ است. فاصله هدف اول تا سطح شکست، ارتفاع الگو است. هدف بعدی هم ابتدای حرکت صعودی ماقبل الگو است، که در ۰٫۸۵۳۶۴ واقع شده است.
الگوی سر و شانه
الگوی بازگشتی ست که اگر در انتهای ترند صعودی شکل گیرد، بازگشت نزولی میشود. الگو سه اوج قیمتی را شامل شده است که اوج قیمتی وسطی، بالاتر از اوجهای قیمتی کناری ست. بالاترین اوج قیمتی را سر و دو اوج قیمتی کناری را شانه میگوییم. شانهها باید در یک سطح یکسانی قرار بگیرند. اگر تعداد کندل های شکل گرفته مابین سر و شانهها برابر باشد، الگو متقارن میشود. الگوی متقارن درصد موفقیت بیشتری دارد. اگر حد فاصل شانهها از سر یکسان هم نباشد، باز میتوان روی الگو حساب کرد. در این الگو، دو کف قیمتی الگو (کفهای قیمتی که مابین سه اوج قیمتی شکل گرفته) را به همدیگر متصل میکنیم، تا خط گردن (سطح شکست احتمالی الگو) ایجاد شود که میتواند یک خط افقی یا یک خط زاویهدار باشد. سقوط قیمت زیر خط گردن، به معنی تکمیل و تائید الگو است. جهت برآورد هدف قیمتی، باید ارتفاع الگو را محاسبه کنید. از بالاترین سطح قیمتی الگو، خطی عمودی تا محدوده خط گردن رسم کنید. حدفاصل ما بین اوج قیمتی و محل برخورد خط عمودی با خط گردن، ارتفاع الگوست. هدف قیمتی الگو در صورتی بوجود میاید که ارتفاع بدست امده را از سح شکست کم کنید. در مقابل، اگر الگو در انتهای ترند نزولی تشکیل شود، بازگشت صعودی خواهد بود که الگو معکوس میشود. یعنی سر (پایینترین سطح قیمتی ) و شانهها هم دو کف قیمتی هستند که بالاتر از سر قرار گرفته و یک سطح هستند. خط گردن از پیوند اوجهای قیمتی درون الگو بوجود میآید. شکست خط گردن، تأییدی بر تکمیل الگو است. که قیمت میتواند به میزان ارتفاع الگو صعود کند.الگوی سر و شانه میتواند چندین سر یا شانه را دارا باشد باشد.
الگوي سر و شانه / مثال اول
جهت یافتن این الگو اغاز باید روند بازار مشخص شود. وقتی حرکت صعودی ست، شما به دنبال سه اوج قیمتی در انتهای حرکت صعودی خواهید بود. سه اوج قیمتی باید به شکل پی در پی تشکیل شوند و اوج قیمتی وسطی، از کناریها بالاتر باشد. بعد از شناسایی سر و شانه، باید خط گردن یا خط شکست الگو (خطی که دوکف قیمتی الگو رابهم پیوند میدهد) را رسم کنید. در مثال ناحیه شکست خط گردن را با دایره زردرنگ نشان دادهایم. با شکست خط گردن، خط افقی از ناحیه شکست رسم کنید. جهت برآورد اهداف قیمتی به این خط افقی نیاز دارید.
خط شکست الگو یک خط مورب است که در پلتفرم و نمودارهای متغیر، متفاوت است. به همین دلیل سعی کنید در برآورد اهداف قیمتی بااحتیاط رفتارکنید. بعد از بدست امدن ارتفاع الگو، آن را از محل شکست الگو کم کنید. عدد بهدستآمده، هدف نهایی الگوست. بهتر است که نصف ارتفاع الگو را هم از ناحیه شکست کم کنید، تا اولین هدف هم به دست آید. این الگو بازگشتی است، پس در صورت عبور الگو از اهداف قیمتی، به اغاز حرکت صعودی ماقبل الگو خواهد رسید. در برآورد اهداف قیمتی، استفاده از ارتفاع الگو ملاک است. در اینجا ارتفاع الگو، حدفاصل ما بین بالاترین و پایینترین سطح قیمتی الگو نیست. جهت به دست آوردن ارتفاع الگو، خط عمودی از بالاترین سطح قیمتی رسم کنید. ناحیه برخورد این خط عمودی به خط گردن را با یک خط افقی نشان دهید. فاصله میان بالاترین سطح قیمتی و محل برخورد خط عمودی با خط گردن، ارتفاع الگو است.
الگوي سر و شانه / مثال دوم
دراینجا شاهد تشکیل الگوی سر و شانه معکوس در انتهای حرکت نزولی هستید. شانهها در یک سطح بوجود امده اند. خط گردن در دایره زردرنگ شکسته شده، که نشان دهنده تکمیل الگو و شکست صعودی است. پس از شکست الگو، جفت ارز به میزان ارتفاع الگو حرکت کرده است. در الگوی معکوس سر و شانه، خط گردن از پیوند دو اوج قیمتی الگو شکل میگیرد. ارتفاع الگو هم، حد فاصل مابین پایینترین سطح الگو (سر) و ناحیه برخورد خط عمودی رسم شده از سر با خط گردن است.
الگوی مستطیلی شکل
الگوییست بازگشتی که سقف و کف دامنه محدود نوسانی، دو خط افقی موازی است. جهت تشکیل الگو، حداقل باید دو اوج و دو کف قیمتی ایجاد شود. تا هنگامی که شکست تائید نشده، نمیتوان در رابطه با مسیر بعدی بازار حرفی زد. مفهوم از شکست الگو، حرکت قیمت به بالای سقف یا زیر کف دامنه ناحیه نوسانی است. جهت تشکیل الگو، باید دو کف و دو اوج قیمتی مجزا تشکیل شده باشد. الگو با پیوند کفها و اوجهای قیمتی ایجاد میشود.
اگر الگو در انتهای ترند نزولی ایجاد گردد،با الگوی کف مستطیلی شکل مواجه هستید. در حالت شکست صعودی، الگو بازگشتی صعودی و در حالت شکست نزولی، الگو پیرو روندی خواهد بود. جهت برآورد هدف قیمتی، باید فاصله ما بین سقف و کف دامنه محدود نوسانی را حساب کنید. در شکستهای صعودی، ارتفاع الگو را به سقف دامنه حدود نوسانی اضافه میکنیم. در شکستهای نزولی، ارتفاع الگو را از کف دامنه حدود نوسانی کم میکنیم.
در مقابل، اگر الگو در انتهای ترند صعودی ایجاد شود، با الگوی اوج مستطیلی شکل مواجه میشوید. شکست صعودی، منجر به ادامه ترند صعودی خواهد شد. با شکست نزولی، الگو بازگشتی خواهد بود. جهت برآورد قیمتی هم از ارتفاع الگو استفاده میکنیم. اگر ارتفاع الگو زیاد باشد، میتوان در داخل الگو وارد معامله شد. توجه داشته باشید که معامله در بازارهای خنثی، به علت احتمال شکست الگو، با ریسکهایی مواجه است.
الگوی مستطیلی شکل / مثال اول
در نمودار یکساعته EURUSD، پس از یک حرکت نزولی، بازار وارد فاز خنثیشده است. الگو شکل گرفته مستطیلی شکل است. سقف الگو سه بار لمس شده، اما تنها دو مورد آن را میتوان بهعنوان برخورد در نظر گرفت. وقتی ما اوجهای قیمتی را بهعنوان برخورد به سقف الگو در نظر میگیریم، که پس از برخورد به سقف، قیمت تا کف بعدی پایین آید. در کف الگو، شاهد شکست ضعیف الگو هستیم (برخورد دوم).
حدود شکست الگودر داخل دایره رسم شده، پیش از شکست الگو، شاهد کاهش جزئی قیمت هستیم. این اولین نشانه از شکست احتمالی الگو است. بعد از شکست سقف، قیمت در بالای ۱٫۰۴۸۰۴ بسته شده است. در ادامه، قیمت در حالت حمایت به سقف الگو برخورد کرده و به سمت بالا حرکت کرده است. علاوه بر شکست قطعی، کاهش جزئی هم در الگو اتفاق افتاده است. چنین پدیدهای، معاملهگر را جهت انتخاب حد ضرر مناسب کمک میکند.
الگوی مستطیلی شکل / مثال دوم
در مثال با الگوی پیرو روندی مستطیلی شکل مواجه هستید. این الگو برای معامله مناسب نیست. شکست صعودی است و با روند قبل از تشکیل الگو در یک راستاست. ولی شکست فاقد برخورد مجدد بوده و همچنین قبل از شکست، هیچ کاهش جزئی روی نداده است. در این شرایط باید از اطلاعاتی که الگو در اختیار معاملهگران میگذارد استفاده کرد. مثلا میتوان گفت که با شکست الگو قیمت میتواند تا هدف قیمتی رسم شده برسد. بیشتر از این نمیتوان از الگو استفادهای کرد.
الگوی مثلث نزولي
الگوهای مثلثی رخلاف الگوهای پخشی الگوهای تراکمی هستند که دامنه نوسانات قیمت به مرور کاهش مییابد. کف دامنه حدود نوسانی، یک خط افقی است. ولی سقف دامنه، یک خط روندی نزولی است. یعنی کفهای قیمتی شکل گرفته، در یک سطح قرار دارند، ولی اوجهای قیمتی جدید، پایینتر از اوجهای قیمتی قبلی قرار گرفتهاند. به همین علت به الگو مثلثی نزولی مشهور است.
خط روندی نزولی به خط افقی میرسد. برای تشکیل الگو به دو اوج و دو کف قیمتی نیاز دارید. اغلب شکستهای نزولی این الگو، حرکات سریع قیمتی هستند که شاید هیچ افزایش جزئی قبل از شکست نزولی مشاهده نشود. یا بعد از عبور قیمت به زیر کف الگو، برخورد مجددی اتفاق نیفتد.
محاسبه ارتفاع الگو جهت براورد هدف قیمتی و کم کردن ان از کف الگو با احتمال شکست صعودی در الگو مواجه میشوید، ولی بهتر است به شکستهای نزولی اعتماد کرد. روند قبل از تشکیل الگو میتواند نزولی و یا صعودی باشد. به همین علت الگو هم پیرو روندی است و هم بازگشتی. در الگوهایی که کف یا سقف الگو و یا کف الگو یک خط افقی است، باید سطحی را بهعنوان کف الگو در نظر بگیرید، که بیشترین تعداد کف یا اوج قیمتی در آن نواحی تشکیلشده اند. یا بیشترین تعداد برخورد را دارا باشند. به همین علت، شاید کف تعیین شده برای الگویی کمی متفاوت باشد. این تفاوت در برآورد هدف قیمتی هم موثر است. به همین علت، در چنین الگوهایی، اهداف قیمتی تعیین شده تقریبی هستند. یکی از راه های مناسبی که میتوان جهت افزایش دقت برآوردهای قیمتی به کار برد، استفاده از نزدیک ترین حمایت یا مقاومت، حول محور هدف قیمتی تعیین شده است. یعنی اگر مقاومتی در نزدیکی هدف برآورد شده توسط الگو مشاهده شود، بهتر است که محدوده ما بین مقاومت و هدف قیمتی را بهعنوان حد سود در نظر بگیرید. استفاده از حمایت در اهداف قیمتی نزولی پیشنهاد میشود.
الگوی مثلث نزولي / مثال اول
سه برخورد به سقف و سه برخورد به کف الگو، باعث شکل گیری الگوی مثلث نزولی میشود. هر برخورد قیمتی به سقف، قیمت را تا کف الگو پایین اورده است. محل شکست نزولی الگو دراینجا مهم است. قبل از شکست نزولی الگو، نشانهای از شکست احتمالی الگو مشاهده نمیشود، یعنی افزایش جزئی قیمتی قبل از شکست کف وجود ندارد. اگر نشانهای از شکست نزولی نباشد، تعیین حد ضرر و یا حتی تعیین این که به زمان شکست الگو نزدیک شدید یا نه، دشوار است. در چنین شرایطی بایدحدود حمایتی را زیر نظر بگیرید و با رسیدن قیمت به این نواحی، در نمودارهای کوتاهمدت به دنبال شکست قطعی بود. همانگونه که شاهد هستید، بعد از شکست الگو، قیمت به میزان ارتفاع الگو حرکت کرده است
الگوی مثلث نزولي / مثال دوم
نمودار نشانگر نمودار یکساعته EURUSDاست که بعد از اصلاح نزولی یورو شاهد تشکیل الگوی مثلثی نزولی هستید که جفت ارز دو بار تشکیل اوج داده و سه بار تشکیل کف داده است. قبل از شکست نزولی، شاهد افزایش جزئی در کف الگو هستیم (پیکان صورتی). این اولین نشانه از شکست نزولی الگو است. پس آماده ورود به معامله فروش از کف الگو میشوید و حد ضرر را هم در بالای محل افزایش جزئی قرار داد. همانگونه که مشاهده میشود، الگو بعد از شکل گیری و شکست قطعی، به میزان ارتفاع الگو حرکت کرده است.
الگوی مثلث متقارن
الگوی مثلث متقارن الگوی تراکمی است. یعنی دامنه نوسانی بازار به مرور کاهش پیدا میکند. این الگو از دو خط نزولی (سقف دامنه حدود نوسانی) و خط صعودی (کف دامنه حدود نوسانی) بوجود امده است. مسیر شکست الگو، نشان دهنده مسیر بعدی بازار است. جهت تشکیل الگو، حداقل به دو کف و دو اوج قیمتی نیاز است. در این الگو باید توجه داشته باشید که ما بین سقف و کف الگو، نباید فضای خالی دیده شود.
در شکستهای نزولی، قیمت به زیر کف دامنه حدود نوسانی سقوط میکند. جهت برآورد هدف قیمتی، باید ارتفاع الگو (حد فاصل بین بالاترین و پایینترین سطح قیمتی در دامنه حدود نوسانی) را محاسبه و از ناحیه شکست الگو کم کنید. در شکستهای صعودی، قیمت به بالای سقف دامنه حدود نوسانی حرکت میکند. جهت برآورد هدف قیمتی، ارتفاع الگو را به ناحیه شکست الگو اضافه کنید.
الگوی مثلث متقارن / مثال اول
با شکست صعودی، جفت ارز به میزان ارتفاع الگو از محل شکست فاصله گرفته است. در الگوی مثلث متقارن، اهمیتی ندارد که روند یا حرکت قبلی بازار صعودی است یا نزولی. آنچه مهم است جهت شکست الگو است. در این نمودار، همانگونه که مشاهده میشود، فضای سفیدی در درون الگو وجود ندارد. محل شکست الگو، با پیکان زرد رنگ نشان داده شده است.
اغلب الگوهای مثلثی نشان دهنده الگوی اینسایدبار هستند. در مثال اول به اولین کندل صعودی که اوج و کف قیمتی از آن رسم شده توجه کنید. این کندل مادر در الگوی اینسایدبار است. کندل های بعدی کاملا در دامنه کندل مادر قرار گرفتهاند. آیا الگوی مثلثی متقارن همان الگوی اینسایدبار است؟
الگوی مثلث متقارن / مثال دوم
vدر مثال دوم شاهد شکل گیری الگوی مثلثی متقارن هستید. در اینجا هم الگوی اینسایدبار مشاهده میشود (کندل مادر با پیکان ابی نشان دادهشده است). الگوی مثلثی بعد از یک حرکت صعودی ایجاد شده و شکست هم صعودی است. بعد از شکست، شاهد برخورد مجدد قیمت به خط روندی بالایی الگو هستید که نشانگر شکست قطعی بوده است. برخورد مجدد بازار به خط روندی و تبدیل نقش مقاومتی آن به حمایتی، نشان دهنده ادامه حرکات صعودی است. علاوه بر اینکه جهت تشخیص حد ضرر مناسب است، خود یک سیگنال معاملاتی هم محسوب میشود.
الگوی سه کف و سه اوج
الگوی سه کف و سه اوج الگوی بازگشتی صعودی است که خود را انتهای روندهای نزولی نمایان میکند. این الگو از سه کف قیمتی و دو اوج قیمتی همسطح ایجاد شده است. اگر دو اوج قیمتی را به همدیگر متصل کنید و به سمت راست نمودار گسترش دهید، خط شکست احتمالی الگو به وجود میآید. عبور قیمت به بالای این خط، به منزله شکست صعودی است. جهت برآورد هدف قیمتی هم از ارتفاع الگو استفاده کنید. یعنی حد فاصل مابین بالاترین و پایینترین سطح قیمتی را محاسبه و به سطح شکست اضافه کنید. باید توجه داشت که هر سه کف شکل گرفته باید در یک سطح یکسانی قرار داشته باشند. معکوس این الگو، الگوی سه اوج است که در انتهای روند صعودی تشکیل میشود و از سه اوج قیمتی همسطحی ایجاد شده است. شکست به زیر کف قیمتی الگو، به معنی شکست نزولی است. جهت برآورد هدف قیمتی باید ارتفاع الگو را از سطح شکست کم کنید. سطح شکست الگو یک خط افقی و یا خطی مورب است.
الگوی سه کف و سه اوج / مثال اول
در نمودار یکساعته USDCAD شاهد شکل گیری الگوی سه اوج هستید. بعد از حرکت صعودی، بازار وارد فاز خنثی شده است. سه اوج قیمتی تشکیلشده در یک سطح نیستند، اما در یک محدوده ایجاد شده اند. کف قیمتی اول در محدوده ۱٫۳۱۶۶۲ تشکیلشده و کف دوم کمی بالاتر از آن. با پیوند این دو کف قیمتی، سطح شکست احتمالی الگو به وجود میآید. ناحیه شکست الگو با پیکان صورتی نشان داده شده است. بعد از شکست الگو، جفت ارز به میزان ارتفاع الگو حرکت کرده است.
الگوي تراکمي
الگوی تراکمی نشان دهنده دامنه محدود نوسانی است که به تدریج دامنه نوسانات کاهش پیدا میکند. الگو از دو خط روندی ایجاد شده است، که نهایت با همدیگر برخورد میکنند. شکست الگو، نشان دهنده مسیر بعدی بازار خواهد بود. جهت ایجاد الگو باید شاهد پنج برخورد به سقف و کف دامنه محدود نوسانی باشید. یعنی به تشکیل سه کف و دو اوج یا سه اوج و دو کف نیاز دارید. الگو تراکمی دو نوع دارد. الگوی تراکمی صعودی و الگوی تراکمی نزولی. منظور از صعودی یا نزولی بودن، حالت ظاهری الگو است نه عملکرد الگو. در الگوی تراکمی نزولی، الگو از دو خط روندی- نزولی ایجاد شده است، که نهایت به همدیگر میرسند. احتمال شکست صعودی الگو بیشتر از احتمال شکست نزولی است. یعنی با عبور قیمت به بالای سقف دامنه محدود نوسانی (خط روندی-نزولی بالایی) شاهد حرکات صعودی خواهیم بود. بالاترین سطح الگو اولین هدف قیمتی است. در الگوی تراکمی صعودی، الگو از دو خط روندی-صعودی ایجاد شده است. شانس شکست نزولی الگو بیشتر از شکست صعودی است.
جهت برآورد هدف قیمتی الگو، استفاده از ارتفاع الگو پیشنهاد میشود. به این گونه که حد فاصل بین بالاترین و پایینترین سطح قیمتی را از ناحیه شکست نزولی کم و یا به ناحیه شکست صعودی اضافه میکنیم.
الگوي تراکمي / مثال اول
شاهد تشکیل الگوی تراکمی صعودی در نمودار یکساعته USDCAD هستید. هنگامی که این الگو ایجاد میشود، احتمال شکست نزولی بیشتر است. پس از شکست الگو، قیمت تا پایینترین سطح قیمتی هم کاهش پیدا میکند. گاهی، کف قیمتی ایجاد شده در بازار، یک محدوده است. در این شرایط بهتر است که تمامی محدوده را بهعنوان هدف اول قیمتی در نظر بگیرید.
اگر قیمت از هدف اول عبور کند، بهتر است که از ارتفاع الگو هم برای محاسبه هدف دوم قیمتی استفاده کرد. فاصله میان بالاترین و پایینترین سطح قیمتی را از محل شکست نزولی کم کنید، تا هدف قیمتی دوم به دست آید.
اگر الگو نشانگر بازگشت بازار باشد، میتوان انتظار رسیدن قیمت، به ابتدای حرکت صعودی قبل از الگو را داشت.
الگوي پرچم
الگوی پرچم ، متشکل از دو خط موازی که خطوط پایینی و بالایی نقش کف و سقف دامنه حدود نوسانی را دارند. این الگو، الگوی پیرو روندی است که بعد از شکست الگو، قیمت در جهت روند قبلی حرکت میکند. در این الگو شاید سقف و کف دامنه محدود نوسانی کمی با همدیگر زاویه داشته باشند و کاملا موازی هم نباشند. این الگو اغلب بعد از حرکات صعودی یا نزولی سریع ایجاد میشود.
برآورد هدف قیمتی این الگو با دیگر الگوهای اشاره شده متفاوت است. الگو بعد از یک حرکت سریع ایجاد میشود. جهت محاسبه برآورد الگو، باید ارتفاع میله پرچم یا ارتفاع حرکت ماقبل الگو را محاسبه کنید. به این حد فاصل، ارتفاع میله پرچم میگویند. در شکستهای نزولی، ارتفاع میله پرچم را از سطح شکست الگو کم کرده، تا هدف قیمتی به وجود آید. در شکستهای صعودی نیز ، ارتفاع میله را به سطح شکست الگو اضافه کنید.
الگوي پرچم / مثال اول
شاهد یک حرکت نزولی شدید در بازار در نمودار یکساعته EURUSD هستید. این حرکت نزولی فاقد توقف بوده است. بازار در انتهای حرکت نزولی، وارد فاز خنثی شده است. الگوی پرچم الگویی است که عمر کوتاهی را داراست. بعد از ایجاد الگو، منتظر شکست نزولی بمانید. با شکست نزولی، ارتفاع حرکت قبل از الگو را محاسبه کنید. ارتفاع میله پرچم، حداقل مسیری است که بعد از شکست الگو، قیمت طی میکند. پس ارتفاع الگو را از محل شکست کم کرده تا هدف قیمتی بدست آید.