
الگوهاي نموداري 1 Chart Patterns
در بازار های مالی، نمودار های قیمتی یا همان چارت پترن Chart Patterns (تاریخچه ای از قیمت های پذیرفته شده برای بازار ) از مهم ترین ابزار ها جهت گرفتن تصمیمات تجاری و مالی است. برای سرمایه گذاران خرد، کار بدون نمودار های قیمتی غیر ممکن است. نشان دهنده نمای کلی از انتظارات و تمایلات بازار را هستند.تمایلاتی مثل طمع، که منجر به افزایش تقاضا برای کالا و یا نماد معاملاتی می شود. یا تمایلاتی مثل ناامیدی که همه دارندگان آن کالا را وادار به فروش در هر قیمتی می کند.
تصمیماتی که توسط بازار( تمامی فعالین بازار) گرفته می شود، در حالت تغییرات قیمتی در نمودار های قیمت نشان داده می شوند. این یک فرصت عالی برای سرمایه گذاران است که با استفاده از نمودار های قیمتی، از هدف دیگر سرمایه گذاران مطلع شوند. نکته مهم مفهوم خود الگو های نموداری است. در الگو های نموداری، تمرکز اصلی باید به خود نمودار باشد و چندین اوج و کف قیمتی و چندین کندل قیمتی درنظرگرفته شوند. اگر نمودار را طوری کوچک نمایی کنید تا کندل های قیمتی به یک میله تبدیل شوند، شرایط جهت یافتن الگو ها هم آسان تر خواهد شد. ابزاری که جهت ترسیم الگو های نموداری لازم است، خطوط روندی و افقی هستند که در پلتفرم های معاملاتی وجود دارند. هر بازاری دارای روند صعودی است یا نزولی و یا گاهی بازار در فاز خنثی فرو می رود. هنگام صعودی بودن بازار، طمع خریداران قیمت را بالا می کشد و هنگام نزولی بودن بازار، ناامیدی سرمایه گذاران، قیمت را پایین میکشد . ولی الگو های نموداری ابزاری هستند، که فقط در حالت خنثی بودن بازار مورد استفاده قرار می گیرند. بازار صعود یا سقوط می کند و سپس در محدوده ای نوسان می کند. این محدوده خنثی-نوسانی، جاییست که باید در پی الگو های نموداری بود. الگو های نموداری در شناساندن زمان پایانی فاز خنثی به ما کمک می کند و مسیر احتمالی بعدی بازار را هم درک کنیم. قیمت بعد یک حرکت صعودی یا نزولی وارد فاز خنثی بازار می شود. الگویی که در این محدوده شکل میگیرد، بیانگر این است که آیا بازار به حرکت قبلی ادامه خواهد داد، یا معکوس آن حرکت خواهد کرد؟
خصوصیات الگوهای نموداری
_ الگو های نموداری، ساختاری جهت تفسیر گستره محدود نوسانی بازار
_ چند حالتی بودن گستره محدود نوسانی بازارو یا فاز خنثی
_ تقسیم الگو های نموداری به دو گروه بازگشتی و پیرو روندی
_ الگو های نموداری، ابزاری جهت درک تغییر تمایلات و انتطارات بازار
_ فاصله گرفتن قیمت به میزان ارتفاع گستره محدود نوسانی از محل شکست پس از شکست الگو
_ شکست صعودی یا نزولی الگو با عبور قیمت از سقف یا کف گستره محدود نوسانی (کاهش جزئی یا افزایش جزئی پیش از شکست اولین نشانه از شکست احتمالی است.)
_ لازمه تشکیل الگو های نموداری به زمان
_الگو های نموداری نشان دهنده گستره محدود نوسانی (درنظر گرفتن سقف و کف الگو، به عنوان مقاومت و حمایت)
الگوی کف پخشی
الگو های نموداری، قیمت را در یک منطقه ای به دام می اندازند. قیمت تمایل دارد که از سقف دامنه به سمت کف دامنه حرکت کند، یا برعکس. گاهی قیمت تمایل دارد که سقف و کف دامنه را در حالت شکست های جعلی یا ضعیف، تحت فشار قرار بدهد. مهم است بدانید که این الگو ها فقط جهت بدست آوردن اطلاعات اضافی است، نه سطوحی جهت معامله کردن. اگر معامله گری قبل از تکمیل و شکست الگو وارد معامله شود، خود را وارد جریانات بازاری می کند، که هیچ سمت و سویی ندارند. قیمت می تواند از سقف به سمت کف سقوط کند، یا چسبیده به سقف نوسان کند و برعکس و یا حتی از نیمه راه مسیر خود را معکوس کند. تکمیل و شکست الگو، دو مرحله مهمی است که باید به تایید برسند. در غیر این حالت، الگوی نموداری کاربردی نخواهد داشت.
الگوی کف پخشی / مثال اول
در نمودار EURUSD شاهد حرکت نزولی تا بالای گستره ۱٫۰۵۵ دلار هستید. جفت ارز بعد از این ناحیه وارد فاز خنثیشده است. کفهای قیمتی شکل گرفته دراین حدود، نزولی هستند. ولی اوجهای قیمتی، سیری صعودی دارند. با ترسیم سقف و کف دامنه حدود نوسانی، دو خط روندی صعودی و نزولی به وجود میآید. در اینجا، نرخ برابری دو بار به سقف دامنه حدود نوسانی (خط روندی صعودی) برخورد کرده و دو بار هم به کف دامنه (خط روندی نزولی) برخورد کرده است ( حداقل تعداد برخوردها جهت تشکیل الگو را داراست).
در آخرین برخورد، جفت ارز از سقف دامنه به سمت پایین کشیده شده، اما این کاهش در نرخ برابری جزئی است. یعنی حرکت جفت ارز، نتوانسته به کف دامنه برسد و این اولین نشانه از احتمال شکست صعودی الگو را به دنبال دارد. بااین وجود باید بااحتیاط رفتار کرد. با مشاهده کاهش جزئی در نمودار، خط افقی را از آخرین اوج قیمتی الگو رسم کنید. این همان سطح احتمالی شکست الگو است. یعنی اگر جفت ارز از این گستره عبور کند، الگو تکمیلشده و شکست صعودی هم تائید میشود.
الگوی پخشی با کف مسطح
الگوییست بازگشتی نزولی که بیانگر ایجاد اوج قیمتی در بازار است (از انواع الگوهای پخشی با این تفاوت که کف قیمتی دامنه حدود نوسانی، یک خط افقی است. یعنی کفهای قیمتی بازار در یک سطح ثابتی شکل گرفته اند، ولی اوجهای قیمتی تشکیل شده سیر صعودی دارند)
جهت ایجاد این الگو، باید شاهد دو کف و دو اوج قیمتی در دامنه حدود نوسانی باشید. شکست کف دامنه حدود نوسانی، نشان دهنده تکمیل الگو است. اما قبل از شکست کف الگو باید افزایش جزئی در بازار مشاهده شود. بعد از مشاهده افزایش جزئی در الگو، باید برآوردهای قیمتی را در نمودار مشخص کنید. که ارتفاع الگو (حدفاصل بین بالاترین و پایینترین سطح قیمتی در دامنه حدود نوسانی) را محاسبه میکنید. سپس این ارتفاع را از کف الگو کم میکنید. این، هدف نهایی بازار است. ولی برای رسیدن به هدف اول، ارتفاع الگو را بر دو تقسیم و از کف قیمتی الگو کم میکنید. در حالت صعودی بودن شکست الگو، میتوان انتظار ادامه حرکات صعودی را داشت (شکست صعودی الگو به معنی ادامه روند قبلی بازار ) . در شکست صعودی، کاهش جزئی در الگو ایجاد میشود. در این حالت، خط افقی از آخرین و بالاترین سطح قیمتی موجود در الگو رسم میکنید. این خط همان سطح شکست احتمالی الگو است. درصورت عبور قیمت ازاین سطح، روند صعودی ادامه خواهد داشت. اهداف قیمتی هم با اضافه نمودن ارتفاع کل الگو به دست میآیند. هرچند شکستهای نزولی الگو بیشتر از شکستهای صعودی است، ولی این الگو هم بازگشتی و هم پیرو روندی است. روند پیش از ایجاد الگو میتواند نزولی و یا صعودی باشد. ولی بر اساس آمار، الگو بیشتر در انتهای حرکات صعودی شکل میگیرد.
الگوی پخشی با کف مسطح / مثال اول
شاهد شکل گیری الگوی پخشی با کف مسطح در نمودار یکساعته دلار نیوزیلند/دلار آمریکا، هستید. این الگو بعد یک حرکت صعودی ایجاد شده و احتمال بازگشت نزولی بازار بعد تکمیل الگو بیشتر از ادامه حرکات صعودی میباشد. بااین وجود باید تا تکمیل و شکست الگو منتظر ماند.
نکتهای که مهم است نوسانات کوتاه بازار قبل از شکل گیری الگوهاست. در تمام الگوها میتوان از نوسانات جزئی که قبل از تشکیل الگو شکل گرفتهاند، اغماض کرد. جهت تائید الگو علاوه بر حالت ظاهری الگو بایستی تعداد برخوردهای صورت گرفته هم شمرده شوند. برخوردها، همان اوجها و کفهای قیمتی تشکیل شده در الگو هستند. در الگوی پخشی با کف مسطح، باید دو اوج و دو کف قیمتی ایجاد شود.
اولین نشانه تکمیل و شکست الگو، افزایش جزئی در کف قیمتی دامنه حدود نوسانی است. در کف الگو بازار نوسانی بوده است. هرچند از دید کندل های قیمتی، کف دامنه حدود نوسانی چندین بار شکسته شده، ولی از دید نموداری هیچکدام از این شکستها قطعی نبودهاند. در شکست الگوهای نموداری به جهت اینکه شکست قطعی محسوب شود، باید قیمت در زیر سطح مورد نظر بسته و در ادامه در حالت مقاومت به آن برخورد کند و از سطح مقاومت ایجاد شده فاصله بگیرد. پسازاینکه افزایش جزئی (پیکان صورتی) در الگو شکل گرفت، از کف قیمتی الگو خط افقی رسم میکنید. این سطح، سطح شکست احتمالی الگو است. همچنین از بالاترین سطح الگو هم خط افقی دیگری رسم میکنید. حد فاصل ما بین این دو سطح ارتفاع الگو است. از ارتفاع الگو جهت برآورد اهداف قیمتی استفاده میکنید. خطوط سبز، برآوردهای قیمتی هستند. خط اول به میزان نصف ارتفاع الگو از سطح شکست فاصله دارد و خط دوم هم به میزان کل ارتفاع الگو از سطح شکست فاصله گرفته است.
الگوی پخشی با سقف مسطح
الگوییست هم بازگشتی و هم پیرو روندی. با توجه به مسیر شکست الگو میگوید که بازار به کدام سمت حرکت خواهد کرد. اوجهای قیمتی تشکیل شده در یک سطح قیمتی قرار دارند. به همین علت سقف دامنه حدود نوسانی یک سطح افقی است. ولی کفهای قیمتی ایجاد شده سیر نزولی دارند. یعنی کف دامنه حدود نوسانی یک خط روندی نزولی است. در الگو باید حداقل دو اوج و دو کف قیمتی شکل گرفته باشد.
مثل دیگر الگوهای پخشی یکی از لازمههای مهم برای شکست قطعی الگو، کاهش یا افزایش جزئی قبل از شکست الگو است. جهت برآورد اهداف قیمتی هم از ارتفاع الگو استفاده میکنید. در شکست صعودی ارتفاع الگو را به سقف دامنه حدود نوسانی اضافه میکنید. در شکستهای نزولی و بعد از افزایش جزئی، خط افقی از آخرین و پایینترین سطح قیمتی ترسیم میکنید. ارتفاع الگو را از سطح شکست احتمالی کم کنید، تا هدف قیمتی نزولی بدست آید. شانس شکست نزولی و صعودی یکسان است. حتماً منتظر تکمیل و شکست قطعی الگو بمانید و پس از آن به تحلیل و معامله اقدام کنید.
الگوی پخشی با سقف مسطح / مثال اول
شاهد تشکیل الگوی پخشی با سقف مسطح در نمودار چهارساعته EURJPY، هستید. تا وقتی که شکست الگو اتفاق نیفتاده، نمیتوان از گام بعدی بازار حرف زد. دراینجا دو اوج قیمتی همسطح ایجاد شده است. کفهای قیمتی هم سیر نزولی دارند که تعداد برخوردها الگو را تائید میکنند. در آخرین اصابت بازار به کف الگو، شاهد افزایش جزئی در قیمت هستید (پیکان صورتی). این افزایش جزئی حکایت از شکست نزولی احتمالی دارد. بهتر است که در این شرایط برای شکست نزولی الگو آماده شوید . نخست سطح افقی از آخرین کف قیمتی الگو رسم میکنید. این سطح شکست احتمالی الگو است. از سقف الگو هم خط افقی دیگری رسم میکنید. حد فاصل این دو خط افقی، ارتفاع الگو میباشد. جهت برآورد اهداف قیمتی، نصف ارتفاع الگو (هدف اول) را از سطح شکست (۱۱۹٫۷۰۲) کم میکنید. جهت به دست آوردن هدف قیمتی دوم، ارتفاع الگو را از سطح شکست کم میکنید.
الگوی پخشی با سقف مسطح / مثال دوم
این نمودار مانند نمودار مثال قبل است. با این تفاوت که الگو بعد از شکست نزولی و رسیدن به اهداف قیمتی، الگوی دیگری را تشکیل داده است. الگوی بعدی هم، الگوی پخشی با سقف مسطح است. ولی این بار، شکست الگو صعودی ست و بازار تنها توانسته به اولین هدف قیمتی برسد. یعنی بازار تنها به میزان نصف ارتفاع الگو از سقف دامنه حدود نوسانی فاصله گرفته است. به کاهش جزئی قیمتی قبل از شکست صعودی توجه کنید (پیکان صورتی). معنی کاهش جزئی، حرکت نزولی از سقف الگو میباشد، که در مابین مسیر به جهت بالا باز میگردد و از رسیدن به کف الگو باز میماند.
الگوی اوج پخشی
الگوی اوج پخشی شبیه به الگوی کف پخشی است، با این تفاوت که این الگو در انتهای حرکت صعودی شکل میگیرد. شکل دامنه حدود نوسانی مانند بلندگو است. سقف دامنه یک خط روندی صعودی است، که نشان دهنده افزایش سطوح اوج قیمتی در دامنه حدود نوسانیست. کف دامنه حدود نوسانی هم یک خط روندی نزولی است. یعنی کفهای قیمتی به مروربه سطوح پایین تری میرسند. شکست تنها در سمت صعودی قابل قبول است. قبل از شکست یک کاهش جزئی اتفاق میفتد. در این شرایط، خط افقی از آخرین و بالاترین سطح قیمتی در الگو ترسیم میشود. این خط محل شکست احتمالی الگو میباشد. عبور قیمت به بالای این خط به منزله شکست صعودی الگو است و روند به صعودی تغییر میکند. اهداف قیمتی هم مانند دیگر الگوهای پخشی، بر طبق ارتفاع الگو محاسبه میگردد. یعنی ارتفاع الگو را به سطح شکست صعودی اضافه میکنید. در شکست نزولی هم قبل از شکست، یک افزایش جزئی در قیمت اتفاق میفتد. سطح احتمالی شکست، آخرین کف قیمتی الگو میباشد و جهت برآورد اهداف قیمتی هم از ارتفاع الگو استفاده کنید. یعنی ارتفاع الگو را از سطح شکست کم میکنید.
هیچ دلیلی وجود ندارد که با قطعیت از بازگشتی یا پیرو روندی بودن این الگو دفاع کنیم. حتی تعداد شکستهای نزولی و صعودی الگو برابر است. به همین علت توصیه میگردد که در ضورت مواجه شدن با این الگو، احتیاط کنید و حتماً منتظر شکست قطعی الگو بمانید. همواره سعی کنید، منتظر تکمیل و شکست الگو بمانید و هیچگاه قبل از شکست الگو، اقدام به پیشبینی بازار نکنید. در نامگذاری الگو هم تنها به این علت کلمه اوج بکاررفته، که الگو در انتهای حرکات صعودی شکل میگیرد.
الگوی اوج پخشی / مثال اول
شاهد تشکیل الگوی اوج پخشی در نمودار یکساعته AUDUSD، پس از یک حرکت صعودی، هستید. با توجه به تعداد برخوردهای قیمت به سقف و کف دامنه حدود نوسانی، الگو تائید میشود. ولی برای تعیین مسیر بعدی بازار باید منتظر شکست بمانید. بعد از آخرین برخورد بازار به کف دامنه حدود نوسانی، شاهد افزایش جزئی در بازار هستید. این افزایش جزئی اولین نشانه است از مسیر شکست الگو. بعد با مشاهده افزایش جزئی، پایینترین سطح و بالاترین سطح قیمتی الگو را با خطوط افقی مشخص کنید.جهت برآورد اهداف قیمتی، به دو عدد نیاز دارید. یکی کل ارتفاع الگو میباشد و دیگری نصف ارتفاع الگو و چون شکست نزولی بوده، هر دو عدد را از کف قیمتی الگو کم میکنید. سطوح بوجود امده، اهداف قیمتی بازار هستند.
الگوی اوج پخشی / مثال دوم
در این نمودار با شکست صعودی الگوی اوج پخشی مواجه هستید. بعد یک حرکت صعودی، الگوی پخشی شکل گرفته است ولی شکست صعودی بوده است. به پیکانهای نارنجی رنگ توجه کنید.این سوال پیش می اید که الگو باید به سمت پایین میشکست. نخست در این وضعیت، الگو دیگر الگوی اوج پخشی نخواهد بود. جهت اجتناب از چنین اشتباهاتی، به نحوه شکل گیری اوجها و کفهای قیمتی توجه کنید و تعداد برخوردهای قیمتی به سقف و کف دامنه حدود نوسانی را بشمارید. سقف الگو باید دو بار و کف الگو هم باید دو بار لمس شده باشند. از همه مهمتر، اولین نقاطی که خطوط روندی از آن محل ترسیم شدهاند، برخورد محسوب نمیشوند.
الگوی پخشی با دو خط روندی-صعودی
در این الگو، گستره نوسانات قیمتی بهتدریج رو به افزایش است. ولی کفهای قیمتی جدیدتر در سطوح بالاتری قرار میگیرند. یعنی کف دامنه حدود نوسانی، یک خط روندی صعودی است. سقف دامنه هم یک خط روندی صعودی میباشد و شیب آن بیشتر از کف دامنه حدود نوسانی است. این الگو، یک الگوی بازگشتی نزولی ست و علت نامگذاری صعودی الگو، شکل ظاهری الگو است. ولی روند قبل از تشکیل الگو میتواند صعودی و یا نزولی باشد. همانند الگوهای قبلی، پیش از شکست یک افزایش جزئی اتفاق می افتد. ولی جهت محاسبه هدف اول نزولی، از ارتفاع الگو استفاده نمی کنید. در واقع بعد از شکست الگو، قیمت میتواند حداقل تا پایینترین سطح قیمتی در دامنه حدود نوسانی سقوط کند. برخلاف الگوهای قبل که حداقل به دو اوج و کف قیمتی نیاز بود، در این الگو باید سه کف و سه اوج ایجاد شود.
الگوی پخشی با دو خط روندی-صعودی / مثال اول
در نمودار چهارساعته EURUSD شاهد وارد شدن بازار به فاز خنثی پس از یک حرکت نزولی هستید. هرچند در شکل ظاهر، با یک روند صعودی مواجه ایم، ولی در واقع این یک بازار خنثی میباشد. الگو بعد از یک حرکت نزولی قوی شکل گرفته است. کفها و اوجهای قیمتی تشکیل شده ، سیر صعودی دارند. جهت تشخیص این الگو، باید به چند نکته توجه کنید. یکی تعداد برخوردهای قیمتی به سقف و کف دامنه حدود نوسانی است. بازار حداقل باید هرکدام از سقفها و کفهای قیمتی را سه بار لمس کند. دوم، شکل ظاهری الگو است. توجه داشته باشید که حد فاصل اولین اوج و کف قیمتی کوتاه است. ولی به تدریج این فاصله در اوجها و کفهای قیمتی بعدی افزایش مییابد. به همین علت به این الگو، الگوی پخشی میگوییم. چون فاصله اوجها و کفهای قیمتی در حال افزایش است. قبل از شکست نزولی الگو یک افزایش جزئی را شاهد هستید. این اولین نشانه از شکست نزولی بازار میباشد. بعد از شکست نزولی الگو هدف قیمتی، پایینترین سطح قیمتی درون دامنه حدود نوسانی است. اما میتوان از اولین کف قیمتی الگو هم خط افقی ترسیم کرد و حد فاصل مابین دو خط را منطقه هدف در نظر گرفت.
الگوی پخشی با دو خط روندی نزولی
در الگو دامنه حدود نوسانی به مرورافزایش پیدا میکند. در شکل ظاهر با یک حرکت نزولی مواجه هستید. ولی در واقعیت، یک دامنه حدود نوسانی است. شکست الگو نشانگر مسیر بعدی بازار خواهد بود.
در این الگو، بایستی حداقل دو اوج و دو کف قیمتی شکل گیرد. در شکست های صعودی، نیازمند کاهش جزئی قیمت پیش از شکست هستیم. در صورتی که کاهش جزئی روی دهد، یک خط افقی از بالاترین سطح قیمتی در الگو رسم می کنیم. این خط، اولین هدف قیمتی بازار خواهد بود.
در شکست های نزولی، بایستی منتظر افزایش جزئی ماند. پس از این که دو اوج و دو کف قیمتی تشکیل شد و افزایش جزئی هم مشاهده شد، خط افقی از آخرین و پایین ترین سطح قیمتی الگو رسم می کنیم. شکست این خط افقی به منزله شکست نزولی است. برای برآورد هدف قیمتی، ارتفاع الگو را از سطح شکست کم می کنیم. ارتفاع الگو، فاصله میان بالاترین و پایین ترین سطح الگو است.
الگوی پخشی با دو خط روندی نزولی/ مثال اول
شاهد تشکیل الگوی پخشی با دو خط روندی نزولی در نمودار یک ساعته USDCHF، هستید بعد از شکل گیری الگو، باید منتظر شکست ماند. جفت ارز بعد از تشکیل آخرین کف قیمتی، به سمت بالا برگشته و به سقف الگو برخورد کرده است. در ادامه، نرخ برابری از آخرین و پایین ترین سطح قیمتی الگو عبور و به میزان ارتفاع الگو سقوط کرده است.
الگوی کف و اوج لوزی شکل
الگوی کف و اوج لوزی الگوییست بازگشتی. یعنی شکست الگو در جهت خلاف روند قبلی خواهد بود. این الگو میتواند در هرجای نمودار ظاهر گردد. ظهور الگو به منزله تغییر روند قبلی بازار میباشد.
برای شکل گیری این الگو، نخست شاهد الگوی پخشی هستید. یعنی اوجها سیر صعودی و کفهای قیمتی سیر نزولی را دارا هستند. بعد از اینکه بالاترین و پایینترین سطح قیمتی الگوی پخشی ایجاد شد، الگو شروع به شکل گیری اوجها و کفهای قیمتی کوتاه تری میکند. یعنی اوجهای قیمتی سیر نزولی میگیرند و کفهای قیمتی هم سیر صعودی. لازم نیست که شکل الگو یک لوزی متقارن باشد. اگر قیمت خارج از الگو بسته گردد، میگوییم که الگو شکسته شده است. در شکستهای نزولی، ارتفاع الگو را از پایینترین سطح الگو کم میکنید یا در شکستهای صعودی، ارتفاع الگو را به بالاترین سطح الگو اضافه میکنید . توجه کنید که بالاترین و پایینترین سطح قیمتی الگو، میتواند در قالب سطح مقاومت یا حمایت بازار هم عمل کند. اغلب قیمت هرکدام از اضلاع لوزی را یک یا دو بار لمس خواهد کرد. در بعضی موارد، الگو در قالب یک الگوی پیرو روندی عمل میکند. یعنی شکست در جهت روند قبلی بازار است. در این صورت انتظار میرود که با شکست الگو، قیمت بهاندازه ارتفاع موج قبلی حرکت کند.
الگوی کف و اوج لوزی شکل / مثال اول
در این نمودار شاهد تشکیل الگوی بازگشتی نزولی هستید. پس از یک حرکت صعودی سریع و شدید، بازار وارد فاز خنثیشده است. روند تشکیل اوجها و کفهای قیمتی، نشان دهنده تشکیل الگوی نزولی هستند. جهت تشکیل الگوی لوزی، هر ضلع باید توسط قیمت یک یا دو بار لمس شده باشند. توجه کنید که لزومی ندارد خطوط رسم شده دقیق یا متقارن باشند. خطوط روندی رسم شده شاید از نموداری به نمودار دیگر متفاوت باشد. انچه مهم است خود حرکات قیمتی داخل الگو است. در نیمه اول الگو، اوجها سیر صعودی و کفها سیر نزولی دارند. در نیمه دوم، اوجهای سیر نزولی و کفهای قیمتی سیر صعودی را داراست. همانگونه که میبینید بعد از شکست نزولی الگو، قیمت نخست به کف قیمتی الگو رسیده و با شکست آن، به میزان ارتفاع کل الگو حرکت کرده است.